Magazín Penam
  • Príbeh pečiva
  • Z iného cesta
  • Zaujímavosti
  • Newsletter
penam.sk
Magazín Penam

Všetko zo sveta pečiva na jednom mieste

Magazín Penam
  • Príbeh pečiva
  • Z iného cesta
  • Zaujímavosti
  • Viac
    • Newsletter
  • Zaujímavosti

Výlet do zahraničia: Taliansko

  • 24. septembra 2021

Čo sa vám vybaví, keď sa povie “talianska kuchyňa”? Nadýchaná pizza, smotanové cestoviny a dobrá zmrzlina? Áno, je to tak. Pozrime sa však aj na ďalšie výborné pokrmy, ktoré sú pre Taliansko typické.

Taliansky obed

Výhodou talianskej kuchyne je, že jej jedlá sú pomerne rýchle a relatívne nenáročné na prípravu. Samozrejme, ak je vaším obľúbeným pokrmom talianska pizza a chcete si ju vyskúšať pripraviť doma, musíte počítať s časom na kysnutie cesta. Rovnako tak, keď sa chystáte vyrábať domáce cestoviny. Každá činnosť chce cvik, ktorý získate jedine praxou!

Taliani si potrpia na naozajstný obrad. Výdatné jedlo pekne v pokoji – žiadny zhon. Najprv začínajú predjedlom, ktorému sa v taliančine hovorí antipasto. Potom nasleduje prvý chod, ktorým býva najčastejšie polievka, cestoviny alebo rizoto. Zdá sa vám, že už by ste do seba nič ďalšie nedostali? Taliani ale áno – druhým chodom obyčajne býva masový pokrm.

To ale stále nie je všetko. Na záver nesmie chýbať sladká bodka v podobe zákusku alebo ovocia. Aby bolo možné všetky chody skonzumovať, je potrebného viac času, aby všetci stihli riadne vytráviť.

Obľúbené pochúťky

Taliani sú zvyknutí jesť to, čo im príroda daruje – a to v ich klimatických podmienkach. V ich menu teda nájdete ryby a morské plody na všetky spôsoby. Veľmi často sa stretnete s rybími polievkami rôznych druhov. Skvelo tiež vedia pripraviť ustrice, kraby, homáre aj chobotnice. Ak opomenieme dary mora, najčastejšie uvidíte v talianskej kuchyni teľacie alebo kuracie mäso, ktoré Taliani väčšinou grilujú, varia alebo dusia. Veľmi obľúbená a často používaná je tiež šunka prosciutto alebo mäkká saláma mortadela.

A vedeli ste, že špecialista na výrobu vynikajúcich syrov nie je len Francúzsko? Taliansko má tiež svoje skvosty, napríklad syr parmezán, gorgonzolu, mozzarellu, ricottu alebo mascarpone. Nesmieme ale zabudnúť na ďalšiu významnú taliansku lahôdku, ktorá sa rozšírila v podobe desiaty aj do ostatných krajín – panini. V Amerike sa panini podáva s mletým hovädzím mäsom a v okolitých štátoch môžeme naraziť aj na panini plnené kuracím mäsom a hermelínom.

Recept na domáce panini

Panini je zapečený taliansky chlieb – ciabatta. Nižšie prikladáme recept, ako si ciabattu upiecť doma – z uvedeného množstva pripravíte cca 4 stredne veľké ciabatty. Čím si panini potom naplníte je úplne na vás, ale odporúčame pravú taliansku alternatívu – bazalku, mozzarellu a paradajky.

Čo budete potrebovať?

  • 500 g hladkej múky
  • 20 g čerstvého droždia
  • 300 ml vlažnej vody
  • 4 lyžice panenského olivového oleja
  • Soľ
  • Olivy alebo sušené paradajky

Do hladkej múky rozdrobte droždie, pridajte štipku soli, olej a začnite vypracovávať cesto. Postupne prilievajte vlažnú vodu a cesto aspoň 30 minút skutočne dôkladne prepracujte a následne ho dajte na ďalších 30 minút vykysnúť. Vyklopte ho na pomúčenú dosku, rozdeľte na 4 diely, jednotlivo ich ešte prepracujte a upravte do požadovaného tvaru a veľkosti. Potom vytvarované cesto preneste na plech a nechajte pár minút odpočinúť. Pečte na 220 °C po dobu 20 minút – pekne dozlatista!

Podobné články
fanky-servirovane-na-hlinenom-tanieri
View Post
  • Príbeh pečiva

Pečivo v regiónoch: Fánky

  • 31. decembra 2024
chlebovy-bochnik-kysnuci-v-osatke
View Post
  • Príbeh pečiva

Ošatka na chlieb: prečo ju používať a ako vybrať tú správnu?

  • 28. novembra 2024
vianocka-na-stole-ozdobenom-susenym-ovocim
View Post
  • Príbeh pečiva

Voňavá jemná vianočka – poznáte jej históriu a pôvod?

  • 21. novembra 2024
tapiokova-placka-s-kavou
View Post
  • Z iného cesta

Tapioka – pridáte ju do stravy?

  • 7. novembra 2024
ruky-posypane-mukou-pri-priprave-cesta
View Post
  • Príbeh pečiva

Tradície v pečení, ktoré sa zachovali dodnes

  • 4. novembra 2024
View Post
  • Príbeh pečiva

Ako založiť a živiť zdravý ražný kvások

  • 17. októbra 2024

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Najnovšie články
  • fanky-servirovane-na-hlinenom-tanieri
    Pečivo v regiónoch: Fánky
    • 31. decembra 2024
  • chlebovy-bochnik-kysnuci-v-osatke
    Ošatka na chlieb: prečo ju používať a ako vybrať tú správnu?
    • 28. novembra 2024
  • vianocka-na-stole-ozdobenom-susenym-ovocim
    Voňavá jemná vianočka – poznáte jej históriu a pôvod?
    • 21. novembra 2024
  • tapiokova-placka-s-kavou
    Tapioka – pridáte ju do stravy?
    • 7. novembra 2024
  • ruky-posypane-mukou-pri-priprave-cesta
    Tradície v pečení, ktoré sa zachovali dodnes
    • 4. novembra 2024
Sledujte nás
Témy
alergia na potraviny burger celiakia cestujeme Chlieb diéty infografika kurkuma kváskovanie múka pečenie Pečivo potravinová intolerancia Príbeh pečiva príjem potravy recept sendvič seriál sladká kuchyňa slovenské pečivo stravovanie Tipy Zvyky a tradície
Magazín Penam
  • Newsletter
  • Ochrana osobných údajov
  • Nastavenie súkromia
© 2025 PENAM SLOVAKIA, a.s. | Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.

Súhlasíte s používaním cookies?
Táto webová stránka využíva súbory cookies na účely poskytnutia optimálneho používateľského zážitku a umožnenie analýzy návštevnosti. Viac o ich použití, nastaveniach a vašich právach sa dočítate na stránke Nastavenie súkromia.
Funkčné Vždy aktívny
Relačné a perzistentné cookies potrebné pre správne fungovanie portálu a uloženie nastavení o rozsahu použitia súborov cookies a ochrane osobných údajov.
Preferenčné
Preferenčné súbory cookies umožňujú internetovej stránke si zapamätať napríklad vašu predvoľbu zobrazovania vyskakovacích okien, formulárov, ankiet a pod. a prispôsobiť daným preferenciám svoje správanie.
Štatistické
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Štatistické súbory cookies umožňujú tvorbu anonymných štatistík o aktivite, demografických údajoch, interakciách s webovou stránkou a analýzu návštev webovej stránky anonymnými vizualizáciami správania.
Marketingové
Zámerom marketingových cookies je zobrazovať návštevníkom personalizované reklamy, ktoré sú relevantné, pútavé a tým cennejšie pre vydavateľov a inzerentov tretích strán.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Prispôsobiť
{title} {title} {title}