Ak pečiete domáci chlieb, zmiešate všetky suroviny a nevlastníte domácu pekáreň, prichádza potom tá najmenej príjemná časť – miesenie. Musíte vložiť aspoň jednu ruku do misky a prepracovávať cesto tak dlho, kým nebude hladké a takmer nelepivé. Následne je potrebné cesto dôkladne z rúk oškrabať, aby ste si ich mohli umyť bez toho, aby ste upchali odpad. Ako sa tejto menej príjemnej časti prípravy vyhnúť?
Príprava cesta bez miesenia
V mise zmiešajte 3 hrnčeky hladkej múky, 1 lyžičku soli, 1 lyžičku drvenej rasce a sáčok sušeného droždia. Prilejte 1,25 hrnčeka studenej vody a zmes premiešajte. Práve tu je ten rozdiel – stačí premiešať a nie je potrebné cesto viac spracovávať. Potom misu prikryte utierkou a nechajte cesto kysnúť 6 – 8 hodín.
Vykysnutú zmes preložte na pomúčenú dosku, roztiahnite cesto na obdĺžnik s hrúbkou približne 2 cm a preložte na tretiny. Jednu tretinu položte na vrchnú časť placky, druhú tretinu pod placku. Takto preložené cesto nechajte pol hodiny odpočinúť. Medzitým predhrejte rúru na 225 °C, vložte do nej hrniec alebo pekáčik a ten nechajte v rúre rozpáliť.
Po pol hodine do hrnca či pekáča vložte cesto, priklopte pokrievkou a pečte. Ak chcete, môžete ho na povrchu posypať múkou, celou rascou alebo semienkami (sezamové, slnečnicové….) Chlieb je potom potrebné piecť 30 minút s pokrievkou a 15 minút bez pokrievky.