Magazín Penam
  • Príbeh pečiva
  • Z iného cesta
  • Zaujímavosti
  • Newsletter
penam.sk
Magazín Penam

Všetko zo sveta pečiva na jednom mieste

Magazín Penam
  • Príbeh pečiva
  • Z iného cesta
  • Zaujímavosti
  • Viac
    • Newsletter
  • Zaujímavosti

Slovenské Vianoce a Veľká noc

  • 19. februára 2021
Apple strudel with raisins and walnuts served with a scoop of vanilla ice cream on a blue plate on a light background.; Shutterstock ID 668516401; Purchase Order: –

Tradičná Veľká noc na Slovensku

Jej neodmysliteľnou súčasťou je oblievačka, ktorá je v dnešnej dobe výsadou hlavne pre východné Slovensko. Chlapci a muži polievajú vodou a parfumom ženy vo svojej rodine a okolí. Ďalšou tradíciou je tiež jemné vyšibanie korbáčom. Cieľom týchto zvykov je, aby boli dievčatá celý rok zdravé a krásne. Dievčatá a ženy potom chlapcom či mužom dávajú výslužku – čokoládové vajíčka, maľované vaječné škrupiny, stužky na korbáč alebo peniaze. Vajíčka – kraslice symbolizujú nový život, prebudenie a plodnosť.

Každá rodina má vo zvyku variť iné druhy jedál. Obľúbená je syrová hrudka, varená šunka, vajcia ovocný koláč, ale aj ostatné druhy sladkých koláčov. Pre východné Slovensko je napríklad typický koláč paska, ktorý je v tvare barančeka a nahradzuje chlieb. Stoly sú teda plné najrôznejších dobrôt a nemal by na nich chýbať ani domáci zemiakový šalát.

Slovenské Vianoce

Vianocami je myslené obdobie od 24. decembra – Štedrého dňa – až do 6. januára, kedy je sviatok Troch kráľov. Vyvrcholením vianočných sviatkov je však Štedrý deň čiže Kračún, Vilija či Dohviezdny deň a Štedrý večer čiže Dohviezdny večer. Na slávnostnej tabuli nesmie chýbať kapustnica, opekance (bobaľky) – malé bochníčky veľkosti orechov, ktoré sa pečú z kysnutého cesta a následne sa konzumujú sparené a posypané makom.

Ďalšou súčasťou menu sú tiež oblátky, ktoré sa jedia s medom a cesnakom. Nechýba ani ryba a zemiakový šalát. Tradičného kapra však mnshuoho rodín nahrádza inými druhmi rýb.

Ako správne pripraviť slovenské opekance (bobaľky)?

Pripravte si klasické kysnuté cesto a nechajte ho vykysnúť zhruba hodinu. Z cesta vyvaľkajte tenké valčeky asi 1 cm široké, a potom ich nakrájajte na kúsky tiež veľké 1 cm. Tieto kúsky potom umiestnite na vymastený plech – vždy ich ukladajte na plech tou stranou, kde ste daný kúsok odrezali z valčeka. Po upečení dajte vychladnúť. Opekance môžete umiestniť do veľkej sklenenej nádoby alebo do plátenej šatky a nechajte ich odpočinúť na chladnom mieste.

3 hodiny pred štedrovečernou večerou opekance sparte v horúcej vode, sceďte a nasypte do veľkej misy. Misu potom postavte na hrniec s vodou varenou na miernom plameni. Opekance prelejte  rozpusteným maslom, horúcim mliekom, posypte mletým makom a oslaďte práškovým cukrom. Mlieko lejte opatrne, aby sa stihlo krásne vsiaknuť. Potom už len stačí občas zamiešať a nechať v pare “dôjsť”. Opekance musia byť mäkké, ale nie rozmáčané.

Tip: Medzi ďalšie tradičné sladké pečivo, ktoré patrí k obľúbeným vianočným pochúťkam je zaiste makovník. Vyskúšajte náš osvedčený recept na túto slovenskú klasiku.

 

Podobné články
fanky-servirovane-na-hlinenom-tanieri
View Post
  • Príbeh pečiva

Pečivo v regiónoch: Fánky

  • 31. decembra 2024
chlebovy-bochnik-kysnuci-v-osatke
View Post
  • Príbeh pečiva

Ošatka na chlieb: prečo ju používať a ako vybrať tú správnu?

  • 28. novembra 2024
vianocka-na-stole-ozdobenom-susenym-ovocim
View Post
  • Príbeh pečiva

Voňavá jemná vianočka – poznáte jej históriu a pôvod?

  • 21. novembra 2024
tapiokova-placka-s-kavou
View Post
  • Z iného cesta

Tapioka – pridáte ju do stravy?

  • 7. novembra 2024
ruky-posypane-mukou-pri-priprave-cesta
View Post
  • Príbeh pečiva

Tradície v pečení, ktoré sa zachovali dodnes

  • 4. novembra 2024
View Post
  • Príbeh pečiva

Ako založiť a živiť zdravý ražný kvások

  • 17. októbra 2024

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Najnovšie články
  • fanky-servirovane-na-hlinenom-tanieri
    Pečivo v regiónoch: Fánky
    • 31. decembra 2024
  • chlebovy-bochnik-kysnuci-v-osatke
    Ošatka na chlieb: prečo ju používať a ako vybrať tú správnu?
    • 28. novembra 2024
  • vianocka-na-stole-ozdobenom-susenym-ovocim
    Voňavá jemná vianočka – poznáte jej históriu a pôvod?
    • 21. novembra 2024
  • tapiokova-placka-s-kavou
    Tapioka – pridáte ju do stravy?
    • 7. novembra 2024
  • ruky-posypane-mukou-pri-priprave-cesta
    Tradície v pečení, ktoré sa zachovali dodnes
    • 4. novembra 2024
Sledujte nás
Témy
alergia na potraviny burger celiakia cestujeme Chlieb diéty infografika kurkuma kváskovanie múka pečenie Pečivo potravinová intolerancia Príbeh pečiva príjem potravy recept sendvič seriál sladká kuchyňa slovenské pečivo stravovanie Tipy Zvyky a tradície
Magazín Penam
  • Newsletter
  • Ochrana osobných údajov
  • Nastavenie súkromia
© 2025 PENAM SLOVAKIA, a.s. | Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.

Súhlasíte s používaním cookies?
Táto webová stránka využíva súbory cookies na účely poskytnutia optimálneho používateľského zážitku a umožnenie analýzy návštevnosti. Viac o ich použití, nastaveniach a vašich právach sa dočítate na stránke Nastavenie súkromia.
Funkčné Vždy aktívny
Relačné a perzistentné cookies potrebné pre správne fungovanie portálu a uloženie nastavení o rozsahu použitia súborov cookies a ochrane osobných údajov.
Preferenčné
Preferenčné súbory cookies umožňujú internetovej stránke si zapamätať napríklad vašu predvoľbu zobrazovania vyskakovacích okien, formulárov, ankiet a pod. a prispôsobiť daným preferenciám svoje správanie.
Štatistické
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Štatistické súbory cookies umožňujú tvorbu anonymných štatistík o aktivite, demografických údajoch, interakciách s webovou stránkou a analýzu návštev webovej stránky anonymnými vizualizáciami správania.
Marketingové
Zámerom marketingových cookies je zobrazovať návštevníkom personalizované reklamy, ktoré sú relevantné, pútavé a tým cennejšie pre vydavateľov a inzerentov tretích strán.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Prispôsobiť
{title} {title} {title}