Magazín Penam
  • Príbeh pečiva
  • Z iného cesta
  • Zaujímavosti
  • Newsletter
penam.sk
Magazín Penam

Všetko zo sveta pečiva na jednom mieste

Magazín Penam
  • Príbeh pečiva
  • Z iného cesta
  • Zaujímavosti
  • Viac
    • Newsletter
  • Príbeh pečiva

Obľúbený recept na slovenské sladké pečivo – makovník. V čom sa líši oproti receptu českých susedov?

  • 29. januára 2021

Radi maškrtíte sladké pečivo a chceli by ste si ho vyskúšať upiecť doma sami? Máme pre vás recept na vynikajúci slovenský makovník. A čo viac – povieme vám, ako takú dobrotu pečú naši českí susedia!

Čo budete potrebovať?

  • 600 gramov hladkej múky
  • 2 žĺtky
  • 50 gramov kvasníc
  • 700 gramov cukru
  • 2 decilitre mlieka
  • 300 gramov maku
  • 3 decilitre vody
  • Citrónovú kôru
  • Rum

Najprv si pripravte cesto

Zmiešajte kvasnice s trochou vody a potom pridajte cukor. Celú zmes nechajte na teplom mieste zhruba 30 minút, aby vám vznikol kvások. Kvások potom zmiešajte so zvyšnými surovinami, teda s mliekom, cukrom a žĺtkami a nechajte asi 30 minút kysnúť.

Príprava makovej plnky

Zvarte trochu vody s cukrom tak, aby konzistencia pripomínala sirup. Pridajte do zmesi panáka rumu, nechajte vyvariť alkohol a prisypte citrónovú kôru. Potom začnite pomaly pridávať mak a celú zmes miešajte tak dlho, než bude mať požadovanú konzistenciu (nie príliš tekutá, a nie príliš tuhá).

Samotný závin

Rozdeľte cesto na 4 časti, z ktorých potom budete mať 4 rolády. Každú časť postupne rozvaľkajte na placku, rozotrite po jej povrchu makovú plnku a zabaľte do tvaru rolády. Potom už len stačí rozšľahať vajcia, roládu potrieť a piecť 45 minút na 160 °C.

Iný kraj, trochu iný makovník

Ak by ste si chceli upiecť makovník “po česky”, cesto bude rovnaké. Rozdiel je ale v príprave makovej náplne. Pripravte si približne pol litra mlieka, ktoré privediete k varu a vsypete doň mak. Zmes zamiešajte, aby vytvorila makovú kašu a na miernom plameni za stáleho miešania varte aspoň 10 minút, než mak zmäkne. Následne pridajte ríbezľovú marmeládu, lekvár, škoricu, cukor a citrónovú šťavu. Nechajte vychladnúť. Ďalej je postup rovnaký ako u slovenského makovníku. Dobrú chuť!

Čerstvý chrumkavý chlieb – slané pečivo, ktorému nikto z nás neodolá. A prečo si ho neupiecť rovno doma? Inšpirujte sa našimi tipmi na domáci chlieb – v článku “Ako dlho piecť chlieb a ako by mal správne upečený chlieb vyzerať“.

Témy
  • Pečivo
  • recept
  • slovenské pečivo
Podobné články
fanky-servirovane-na-hlinenom-tanieri
View Post
  • Príbeh pečiva

Pečivo v regiónoch: Fánky

  • 31. decembra 2024
chlebovy-bochnik-kysnuci-v-osatke
View Post
  • Príbeh pečiva

Ošatka na chlieb: prečo ju používať a ako vybrať tú správnu?

  • 28. novembra 2024
vianocka-na-stole-ozdobenom-susenym-ovocim
View Post
  • Príbeh pečiva

Voňavá jemná vianočka – poznáte jej históriu a pôvod?

  • 21. novembra 2024
tapiokova-placka-s-kavou
View Post
  • Z iného cesta

Tapioka – pridáte ju do stravy?

  • 7. novembra 2024
ruky-posypane-mukou-pri-priprave-cesta
View Post
  • Príbeh pečiva

Tradície v pečení, ktoré sa zachovali dodnes

  • 4. novembra 2024
View Post
  • Príbeh pečiva

Ako založiť a živiť zdravý ražný kvások

  • 17. októbra 2024

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Najnovšie články
  • fanky-servirovane-na-hlinenom-tanieri
    Pečivo v regiónoch: Fánky
    • 31. decembra 2024
  • chlebovy-bochnik-kysnuci-v-osatke
    Ošatka na chlieb: prečo ju používať a ako vybrať tú správnu?
    • 28. novembra 2024
  • vianocka-na-stole-ozdobenom-susenym-ovocim
    Voňavá jemná vianočka – poznáte jej históriu a pôvod?
    • 21. novembra 2024
  • tapiokova-placka-s-kavou
    Tapioka – pridáte ju do stravy?
    • 7. novembra 2024
  • ruky-posypane-mukou-pri-priprave-cesta
    Tradície v pečení, ktoré sa zachovali dodnes
    • 4. novembra 2024
Sledujte nás
Témy
alergia na potraviny burger celiakia cestujeme Chlieb diéty infografika kurkuma kváskovanie múka pečenie Pečivo potravinová intolerancia Príbeh pečiva príjem potravy recept sendvič seriál sladká kuchyňa slovenské pečivo stravovanie Tipy Zvyky a tradície
Magazín Penam
  • Newsletter
  • Ochrana osobných údajov
  • Nastavenie súkromia
© 2025 PENAM SLOVAKIA, a.s. | Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.

Súhlasíte s používaním cookies?
Táto webová stránka využíva súbory cookies na účely poskytnutia optimálneho používateľského zážitku a umožnenie analýzy návštevnosti. Viac o ich použití, nastaveniach a vašich právach sa dočítate na stránke Nastavenie súkromia.
Funkčné Vždy aktívny
Relačné a perzistentné cookies potrebné pre správne fungovanie portálu a uloženie nastavení o rozsahu použitia súborov cookies a ochrane osobných údajov.
Preferenčné
Preferenčné súbory cookies umožňujú internetovej stránke si zapamätať napríklad vašu predvoľbu zobrazovania vyskakovacích okien, formulárov, ankiet a pod. a prispôsobiť daným preferenciám svoje správanie.
Štatistické
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Štatistické súbory cookies umožňujú tvorbu anonymných štatistík o aktivite, demografických údajoch, interakciách s webovou stránkou a analýzu návštev webovej stránky anonymnými vizualizáciami správania.
Marketingové
Zámerom marketingových cookies je zobrazovať návštevníkom personalizované reklamy, ktoré sú relevantné, pútavé a tým cennejšie pre vydavateľov a inzerentov tretích strán.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Prispôsobiť
{title} {title} {title}