Hľadáte inšpiráciu, čím si trochu “okoreniť” domáci chlieb? Pridať môžete úplne čokoľvek, čo vás napadne. Je ale potrebné dodržiavať jediné zásadné pravidlo – aby múka tvorila podstatný podiel vášho výtvoru. Len v tom prípade by sa dalo skutočne hovoriť o chlebe.
Aké sú 4 najobľúbenejšie prísady?
- Oškvarky
- Slnečnicové semienka
- Tekvicové semienka
- Cibuľa
Oškvarky dajú chlebu nielen vôňu, ale aj dokonalú vláčnosť. Slnečnicové a tekvicové semienka chlieb obohatia z hľadiska zdravých tukov a ak použijete cibuľu, bude chlieb nielen voňavý, ale možno aj ľahučko pikantný.
Okrem týchto ingrediencií máme v zálohe ešte pár ďalších, ktorými si obohatiť obľúbený chlieb.
- Drvený ľan (semienka možno nadrviť tyčovým mixérom za použitia nástavca na mletie orechov)
- Grünkern – zelená špalda (pred vmiešaním do cesta je dobré túto prísadu na niekoľko hodín namočiť)
- Varené zrná ryže, pšena, pohánky, pšenice (ideálne, ak chcete spotrebovať zvyšky)
- Vločky (nasypte do cesta až na záver – vločky cesto krásne zahustia)
- Korenie kurkuma
Vyskúšali ste do svojho domáceho pečiva pridať niektorú z týchto ingrediencií alebo máte iný tajný recept?
Tip: Pečenie chleba z kvásku alebo z droždia? Ak si kladiete túto otázku, určite sa pozrite na náš článok “Pečenie chleba z kvásku verzus z droždia – rozdiely a postrehy“, kde nájdete všetky rozdiely a výhody oboch možností.