Magazín Penam
  • Príbeh pečiva
  • Z iného cesta
  • Zaujímavosti
  • Newsletter
penam.sk
Magazín Penam

Všetko zo sveta pečiva na jednom mieste

Magazín Penam
  • Príbeh pečiva
  • Z iného cesta
  • Zaujímavosti
  • Viac
    • Newsletter
  • Zaujímavosti

Výlet do zahraničia: Maroko

  • 13. septembra 2021

Trochu africkej kuchyne aj u vás doma – pozrite sa, ktoré dobroty sú typické pre Maroko a ako si ich pripraviť v pohodlí domova. Preniknúť do tajov zahraničnej kuchyne, najmä tej africkej nemusí byť taký oriešok, ako sa zdá. Stačí mať tie správne ingrediencie, prípadne použiť to správne korenie.

Marocký chlieb – príloha i hlavný chod

Chlieb v Maroku je rovnako ako v Čechách národné jedlo, ktoré sa konzumuje takmer ku všetkému a pri každej príležitosti. Arabsky sa mu hovorí khobs, čo v preklade znamená chleba. Marocký chlieb uvidíte nielen ako súčasť raňajok, ale aj ako prílohu k polievke. Chlieb je tiež súčasťou kebabu alebo marockého sendviča.

Zaujímavosťou Maroka je to, že najmä v menších dedinách nie je úplne samozrejmým zvykom používať príbor. Aby bolo možné konzumovať aj jedlo, ktoré bez príboru ťažko naberiete do úst, používa sa práve marocký chlieb. Chlieb je nadýchaný a keď si kúsok odtrhnete a držíte medzi prstami, možno ním naberať potrebné kúsky mäsa a zeleniny z tajina.
 
Ako ho upiecť doma?
Budete potrebovať tieto ingrediencie:

  • Hrubá múka (140 g)
  • Hladká múka (140 g)
  • Vlažná voda (150 g)
  • Soľ (väčšia štipka)
  • Olivový olej (2 lyžice)
  • Cukor (1 lyžica)
  • Droždie (zhruba 15 g)

 
Zmiešajte rozdrobené droždie, cukor a 2 lyžice vlažnej vody a nechajte vzísť kvások. Ideálne podmienky pre kvások dodržíte vtedy, keď ho necháte vzísť v izbovej teplote (musí byť však vyššia ako 20 °C, maximálne však 30 °C).

Pridajte do misy hrubú a hladkú pšeničnú múku (alebo hladkú chlebovú) a pridajte soľ. Doprostred urobte jamku, kam nalejete kvások, zľahka premiešajte a za stáleho miešania pomaly pridávajte vlažnú vodu. Poctivo vypracujte cesto (stačí vareškou) do hladka. Neľakajte sa, že je cesto stále lepkavé, to je v poriadku. Prilejte olivový olej a zapracujte ho do cesta.

Výsledné cesto vytvarujte do bochníku, prikryte a nechajte aspoň 30 minút vykysnúť. Potom sa môžete pustiť do tvarovania placiek. Z tohto množstva vytvoríte 2 – 3 placky marockého chleba. Až budete mať hotovo, placky umiestnite na papier na pečenie a na plech a doprajte im ešte možnosť chvíľu kysnúť – aspoň ďalších 30 minút. Medzitým si môžete predhriať rúru na 180 °C. Keď budú placky “odpočinuté”, vložte ich do rúry a pečte približne 20 minút. Že je chleba hotový spoznáte tak, že začne zlatnúť.

Svoj výtvor najlepšie skonzumujte ešte v ten istý deň – to je chlieb krásne vláčny a zároveň chrumkavý. Do druhého dňa síce vydrží, ale veľmi rýchlo tvrdne, takže ho bude pravdepodobne potrebné znovu rozpiecť v rúre.
 

Podobné články
fanky-servirovane-na-hlinenom-tanieri
View Post
  • Príbeh pečiva

Pečivo v regiónoch: Fánky

  • 31. decembra 2024
chlebovy-bochnik-kysnuci-v-osatke
View Post
  • Príbeh pečiva

Ošatka na chlieb: prečo ju používať a ako vybrať tú správnu?

  • 28. novembra 2024
vianocka-na-stole-ozdobenom-susenym-ovocim
View Post
  • Príbeh pečiva

Voňavá jemná vianočka – poznáte jej históriu a pôvod?

  • 21. novembra 2024
tapiokova-placka-s-kavou
View Post
  • Z iného cesta

Tapioka – pridáte ju do stravy?

  • 7. novembra 2024
ruky-posypane-mukou-pri-priprave-cesta
View Post
  • Príbeh pečiva

Tradície v pečení, ktoré sa zachovali dodnes

  • 4. novembra 2024
View Post
  • Príbeh pečiva

Ako založiť a živiť zdravý ražný kvások

  • 17. októbra 2024

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Najnovšie články
  • fanky-servirovane-na-hlinenom-tanieri
    Pečivo v regiónoch: Fánky
    • 31. decembra 2024
  • chlebovy-bochnik-kysnuci-v-osatke
    Ošatka na chlieb: prečo ju používať a ako vybrať tú správnu?
    • 28. novembra 2024
  • vianocka-na-stole-ozdobenom-susenym-ovocim
    Voňavá jemná vianočka – poznáte jej históriu a pôvod?
    • 21. novembra 2024
  • tapiokova-placka-s-kavou
    Tapioka – pridáte ju do stravy?
    • 7. novembra 2024
  • ruky-posypane-mukou-pri-priprave-cesta
    Tradície v pečení, ktoré sa zachovali dodnes
    • 4. novembra 2024
Sledujte nás
Témy
alergia na potraviny burger celiakia cestujeme Chlieb diéty infografika kurkuma kváskovanie múka pečenie Pečivo potravinová intolerancia Príbeh pečiva príjem potravy recept sendvič seriál sladká kuchyňa slovenské pečivo stravovanie Tipy Zvyky a tradície
Magazín Penam
  • Newsletter
  • Ochrana osobných údajov
  • Nastavenie súkromia
© 2025 PENAM SLOVAKIA, a.s. | Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.

Súhlasíte s používaním cookies?
Táto webová stránka využíva súbory cookies na účely poskytnutia optimálneho používateľského zážitku a umožnenie analýzy návštevnosti. Viac o ich použití, nastaveniach a vašich právach sa dočítate na stránke Nastavenie súkromia.
Funkčné Vždy aktívny
Relačné a perzistentné cookies potrebné pre správne fungovanie portálu a uloženie nastavení o rozsahu použitia súborov cookies a ochrane osobných údajov.
Preferenčné
Preferenčné súbory cookies umožňujú internetovej stránke si zapamätať napríklad vašu predvoľbu zobrazovania vyskakovacích okien, formulárov, ankiet a pod. a prispôsobiť daným preferenciám svoje správanie.
Štatistické
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Štatistické súbory cookies umožňujú tvorbu anonymných štatistík o aktivite, demografických údajoch, interakciách s webovou stránkou a analýzu návštev webovej stránky anonymnými vizualizáciami správania.
Marketingové
Zámerom marketingových cookies je zobrazovať návštevníkom personalizované reklamy, ktoré sú relevantné, pútavé a tým cennejšie pre vydavateľov a inzerentov tretích strán.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Prispôsobiť
{title} {title} {title}