Typický americký hot-dog – ako vznikol a ako by mal správne vyzerať? K čomu by ste napríklad prirovnali jeho žemľu? Inšpirujte sa a vyskúšajte zahraničné dobroty!
Ako to všetko vzniklo?
Párky poznali už starí Rimania – jedná sa teda o veľmi starý vynález spracovania mäsa. Vkladanie párku do rožku alebo do žemle vraj vznikalo ako nutnosť, keď zakúpený horúci párok pálil zákazníkov do prstov. Ako však došlo na názov hot-dog? Existuje hneď niekoľko verzií tohto príbehu. Podľa prvej z nich vznikol názov ako sarkastická poznámka na pôvod mäsa, z ktorého sú párky vyrobené.
Taktiež ale vieme, že prisťahovaní Nemci priviezli do Ameriky na začiatku 20. storočia novú rasu psov – jazvečíky – nemecky “Dachshund”. Vzhľadom k tomu, že im párky svojím tvarom pripomínali telo jazvečíka, začali párkom hovoriť “dachshund sausages”.
Od jazvečíka je k “horúcemu psovi” už len krôčik. Podľa ďalšej z verzií príbehu názov neúmyselne preslávil Ted Dorgan. Bol to karikaturista, ktorý mal vytvoriť kresbu zachytávajúcu atmosféru jedného amerického baseballového zápasu. Chcel použiť slovo “Dachshund”, ale nevedel, ako sa píše. Preto použil výraz “red hot dog” a legendárny názov bol na svete.
V Amerike ale neuvidíme klasický rožok, a tým pádom ani párok v rožku. Žemľu na americký hot dog by sme mohli vnímať ako niečo medzi klasickým rožkom a hamburgerovou žemľou. Žemľa by mala byť nadýchaná, pevná a mala by udržať všetky ingrediencie pokope. Viete, že sa do klasického hot dogu pridávajú zemiaky, cmar alebo kyslé mlieko? Je to také malé kúzlo, aby bola žemľa vláčnejšia.
Recept na domáce žemle
Z nižšie uvedeného receptu upečiete niečo okolo 10 žemlí.
- 550 g hladkej múky
- 130 g cmaru
- 100 ml vody
- 40 g masla (nechajte pred použitím zmäknúť)
- 20 g slnečnicového oleja
- 25 g trstinového cukru
- 1 vajce
- 7 g sušeného droždia alebo 20 g čerstvého droždia
- 10 g soli
- 1 vajce na potretie žemle pred pečením
- tuk a hrubá múka na vysypanie formy
Do misy nasypte múku, droždie, cukor a soľ. Premiešajte, pridajte vodu, cmar, vajcia a maslo. Vytvorte hladké cesto, ktoré bude mierne lepiť. Prikryte utierkou a nechajte ho 90 minút kysnúť. Potom cesto zľahka rozvaľkajte a vytvarujte z neho bochníky (cca 80gramové), ktoré necháte chvíľku oddýchnuť. A teraz príde tá najzásadnejšia vec. Bochníky rozvaľkajte valčekom a opätovne potom zrolujte do tvaru malej bagetky.
Potom už stačí jednotlivé bagetky vložiť na vymastený a vysypaný plech alebo pekáč, zakryť a nechať kysnúť 30 – 60 minút. Medzitým si predhrejte rúru na 190 °C a až žemle riadne vykysnú, dajte ich na 30 minút piecť. Naspodok rúry nalejte približne 2 dcl vody, aby boli výsledné žemle naozaj vláčne.
A teraz to hlavné – príprava pravého amerického hot-dogu
- Párky (so 100% obsahom mäsa) s priemerom aspoň 3 cm
- Americká horčica (žltá)
- Kečup
- Majonéza
- Nasekaná čerstvá cibuľa
- Nakladaná zelenina “Relish”
- Nakladané uhorky
- Polovica citrónu alebo limetky
- Čerstvý koriander
Záver je potom veľmi jednoduchý. Všetky prísady okrem párku nakrájajte na drobné kúsky, premiešajte a vložte do žemle. Pridajte párok a ozdobte horčicou, kečupom a prípadne i majonézou. Dobrú chuť!