Chlieb náš každodenný rozhodne nemusí byť dookola o tom istom. Popusťte uzdu fantázii a nechajte sa viesť našimi tipmi, ako si z tohto bežného pokrmu urobiť naozajstný dar. Či už ho máte voňavý, chrumkavý a čerstvý, alebo práve naopak, neviete, čo so staršími krajcami, máme pre vás šesť výborných tipov, ako ho použiť.
1. Plnený zapečený chlebík
Na tento recept budete potrebovať celý bochník chleba a výber vašich najobľúbenejších surovín. Kombinácia môže vyzerať nasledujúco:
- 1 bochník chleba
- 200 g tvrdého syra
- 100 g šunky
- 100 g prosciutta
Podľa chuti môžete doplniť korenie na pizzu, jarnú cibuľku, rajčiny, trošku slaninky.
- Chlebík poprerezávame po šírke aj dĺžke, avšak nie až po dno, teda tak, aby vznikli akési komôrky, do ktorých budeme ukladať suroviny.
- Každú vzniknutú medzierku vyplníme šunkou, syrom, zeleninou, potrieme troškou oleja, posypeme korením a dáme zapiecť na 180 °C približne na 25 minút. Priebežne kontrolujeme.
- Milovníci syra môžu ešte tesne pred dopečením posypať celý bochník nastrúhaným syrom a dopiecť do zlatista.
2. Syrové fondue v chlebe
Vďačné jedlo, najmä pokiaľ ide o umývanie riadu. Celý pokrm totiž naservírujete priamo do bochníka. Na prípravu budete potrebovať:
- 1 bochník chleba
- 150 g slaninky
- 1 červenú papriku
- 3 cibule
- 100 g strúhaného parmezánu
- 100 g mozzarelly
- 200 ml smotany na šľahanie
- soľ a oregano podľa chuti
- Z chlebového bochníka odrežeme vrch a vyberieme striedku. Na panvici opražíme slaninku s paprikou a nadrobno nakrájanou cibuľou.
- Do hotovej zmesi pridáme strúhaný parmezán, mozzarellu, smotanu na šľahanie, oregano aj soľ podľa chuti a poriadne premiešame.
- Následne zmes nalejeme do bochníka, ktorý sme položili na papier na pečenie, a pečieme približne 25 minút na 180 °C.
- Počas toho zvyšný chlieb, teda striedku, ktorú sme na začiatku vydlabali, a odrezaný vrch chleba potrieme olejom a po 25 minútach dáme na papier na pečenie k bochníku.
- Všetko spolu dopečieme ešte 15 minút a podávame. Fondue jeme priamo z bochníka pomocou upečených kúskov chleba.
3. Chlebová polievka s hubami
Výborná chlebová polievka s hubami niektorým pokojne postačí aj ako hlavný chod, vďaka chlebíku vás totiž dobre zasýti. Postup je veľmi podobný ako pri klasickej hubovej polievke, avšak pri tejto sa bude začínať chlebom. Suroviny potrebné na prípravu:
- 250 g chleba
- 1,5 l vody
- 3 hrste sušených húb
- 1 zemiak
- 1 mrkva
- 180 ml smotany na varenie
- zeleninový vývar
- rasca a soľ podľa chuti
- Chlieb nakrájame na kocky, dáme do hrnca a zalejeme 1,5 l vriacej vody. Necháme postáť 5 minút a ponorným mixérom rozmixujeme.
- Následne pokračujeme ako pri klasickej príprave hubovej polievky, teda pridáme namočené huby, rascu, soľ, zeleninový vývar, nastrúhaný zemiak, nastrúhanú mrkvu a varíme približne 15 minút.
- Hotovú polievku zjemníme smotanou, dochutíme majoránkou alebo pažítkou.
4. Cesnačka v bochníku
Poctivá domáca cesnačka v bochníku zahreje telo aj dušu. Polievku pripravíte napríklad podľa nasledujúceho receptu:
- 1 väčší zemiak
- 1 cibuľa
- 2 PL bravčovej masti
- 2 strúčiky cesnaku
- parmezán
- soľ
- čierne korenie
- smotana
- jarná cibuľka alebo pažítka na dozdobenie a dochutenie
- Všetky suroviny okrem smotany spolu uvaríme a následne rozmixujeme, zjemníme smotanou a ozdobíme. Z bochníka odrežeme vrchnú časť, vnútro vydlabeme a polievku doň nalejeme.
- Počas jedenia si nezabudnime odlamovať z voňavého chlebíka nasiaknutého cesnačkou. Mňam!
5. Chlebová pečeňová plnka
- 1 chlieb
- 250 g bravčovej pečene
- 2 vajcia
- 350 ml mlieka
- 1 malá cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- petržlenová vňať
- soľ, čierne korenie a majoránka podľa chuti
- Na panvici so zohriatym olejom opražíme nakrájanú cibuľu, cesnak a petržlenovú vňať.
- Vo veľkej mise zmiešame nadrobno nakrájanú bravčovú pečeň, na 1 cm nakrájané kocky chlebíka spolu so žĺtkami rozšľahanými v mlieku. Pridáme mleté čierne korenie, soľ, majoránku a dobre premiešame.
- Nakoniec cibuľovo-cesnakovú zmes z panvice vmiešame do misy s pečeňou a po častiach opatrne aj bielky vyšľahané na tuhý sneh.
- Hotovú plnku dáme do vymastenej a strúhankou vysypanej formy a pečieme zhruba hodinu na 170 °C.
- Podávame s čerstvou zeleninou alebo kyslými uhorkami, či varenými zemiakmi.
Extra tip:
Touto plnkou môžete naplniť napríklad aj hydinu.
6. Toastový trhák s hubami, so syrom a s bylinkami
Tento netradičný recept sa síce pripravuje z toastového chleba, no ak máte doma nejaký iný druh, určite vám poslúži rovnako dobre. Základ spočíva v dvoch plnkách, oblohe a preliatí.
- Prvá plnka je z bylinkového masla – masla roztopeného na panvici a zmiešaného s pretlačenými strúčikmi cesnaku, bazalkou, petržlenovou vňaťou a pažítkou.
- Druhú plnku pripravíme opražením hnedých šampiňónov so slaninkou a soľou na 2 PL olivového oleja.
- Jeden chlebík natrieme maslovou plnkou, druhý hubovou a medzi ne dáme obľúbenú šunku, salámu, plátky tvrdého syra a spojíme.
- Mali by sme pripraviť zhruba šesť takýchto dvojíc (podľa veľkosti plechu) a spolu ich poukladať na papierom vystlaný plech tak, aby sa celý zaplnil.
- Navrstvené chlebíky pokvapkáme zvyšným bylinkovým maslom a posypeme strúhaným syrom.
- Pečieme pri teplote 175 °C zhruba 20 minút.
- Hotové dochutíme nasekanou jarnou cibuľkou a chutný obed je na stole.
Tak ako, vybrali ste si, ktorý z týchto receptov z chleba vyskúšate ako prvý? Prajeme vám dobrú chuť!