Magazín Penam
  • Príbeh pečiva
  • Z iného cesta
  • Zaujímavosti
  • Newsletter
penam.sk
Magazín Penam

Všetko zo sveta pečiva na jednom mieste

Magazín Penam
  • Príbeh pečiva
  • Z iného cesta
  • Zaujímavosti
  • Viac
    • Newsletter
  • Z iného cesta

Stravovanie seniorov – čo je problémom a ako pomôcť našim blízkym k dlhovekosti?

  • 11. septembra 2021

Vieme, že výživa je odbor, ktorým sa zaoberajú nutriční terapeuti. Poďme sa ale pozrieť, ako pomôcť našim mamičkám, babičkám či strýčkom stravovať sa kvalitnejšie. Nemusíme byť zas takými odborníkmi – stačí len otvoriť oči a lepšie si niektorých vecí všímať. Aké sú rozdiely medzi nami a našimi staršími príbuznými a na čo dbať?

Delenie staroby

Vek seniorov môžeme rozdeliť na 3 stupne:

1) 60 – 74 rokov – raná staroba
V tomto veku zvyčajne seniori začínajú sami seba “klamať”. Majú pravdepodobne pocit, že nie je potrebné dbať na správny jedálniček. Prečo by to tiež robili, keď majú pocit, že sa nemajú o koho starať? Začínajú si tak vytvárať nesprávne stravovacie návyky, ktoré však zatiaľ nemusia mať zdravotné dôsledky. Veľmi častým zlozvykom je prijímanie vysokého množstva jednoduchých sacharidov, nezdravých tukov a vyšší energetický príjem, než je pre nich optimálny.
 
2) 75 – 89 rokov – vlastná staroba
V období vlastnej staroby sa seniori obvykle utvrdia v tom, že stravovanie sa dá “zjednodušiť” a tvrdohlavo pokračujú v prijímaní jednoduchých sacharidov a nezdravých tukov. Dostávame sa ale do bodu, kedy sa u nich začnú prejavovať mierne zdravotné ťažkosti. Výsledok je ten, že telo je podvyživené, senior je bez energie a začína tak bludný kruh.

3) 90 a viac rokov – dlhovekosť
V tomto veku sa zvyčajne zhoršujú nielen rokmi nadobudnuté zlozvyky, ale aj ich dôsledky. Všetko samozrejme závisí od vôle, zdravotnej kondície a disciplíny konkrétneho jedinca. U niekoho je vyvážená strava natoľko zakorenená, že ju nič nenaruší.

Čo si uvedomiť?

Naše mamičky, babičky či strýčkovia môžu byť v perfektnej fyzickej kondícii a mnohokrát nás aj predbehnú v našich výkonoch. To ale neznamená, že sú v porovnateľnej kondícii aj v ďalších veciach. Veľakrát si ani neuvedomujeme, v čom všetkom môžu mať seniori “sťažené podmienky”.
Okrem toho, že sa u nich môžu začať prejavovať chronické choroby a poruchy (napríklad celiakia), tak majú aj jeden z najhorších zlozvykov, ktorý pre nich môže byť naozaj nebezpečný – prijímajú málo tekutín. A dôvod? Skrátka nemajú smäd. Nie, že by piť nechceli, ale tým, že nemajú pocit smädu, tak ich to ani nenapadne. Príjem tekutín je najzásadnejšia vec, ktorú by sme mali u našich blízkych strážiť alebo sa o ňu aspoň zaujímať.

Ďalšou poruchou spôsobenou starnutím organizmu je znížené čuchové a chuťové vnímanie. Keď z jedla človek nemá pôžitok, stratí vôľu si dopriať dobré jedlá. Stravuje sa teda “jednoducho” a veľmi pravdepodobne nedodržiava vyvážený jedálniček a pestrú stravu.

Častým problémom bývajú tiež zuby, znížená tvorba slín a ťažkosti s prehĺtaním. Jedlo sa teda môže seniorom sprotiviť hneď v prvom okamihu, kedy ho majú rozhrýzť a prehltnúť. S pribúdajúcim vekom tiež telo nedokáže vstrebať toľko živín, využiť ich alebo jedlo vôbec dobre stráviť – znižuje sa totiž množstvo produkovaných tráviacich štiav a celkovo ochabuje činnosť tráviaceho traktu.

Ako pomôcť?

Majte na pamäti vyššie uvedené najčastejšie možné ťažkosti seniorov. O väčšine z nich vám váš blízky celkom určite nepovie. Buď ich sám nie je schopný detegovať alebo ho ani nenapadne, že by práve toto mohlo byť príčinou jeho zhoršených stravovacích návykov, respektíve zdravotného stavu.

Prejdite so svojimi blízkymi čas od času jedálniček a spýtajte sa ich, koľko vypijú za deň tekutín a akých. Skrátka a dobre – zaujímajte sa o nich a dodávajte im potrebné informácie. Tekutiny sú najdôležitejšie a môže sa pokojne stať, že si napríklad váš strýko dá za deň dve šálky čierneho čaju a myslí si, že má pitie “splnené”.

Opýtajte sa na ich bežný program – čo ráno raňajkujú, čo popoludní desiatujú, čo obedujú a čo majú alebo nemajú radi. Ak sa ich jedálniček bude skladať “len z rožkov”, je niečo zle. V tú chvíľu si s nimi sadnite a naplánujte im bohatší jedálniček, obsahujúci tiež ovocie, zeleninu a zdravé tuky. Prípadne svojmu blízkemu môžete pomôcť jedlo uvariť, naporciovať na každý deň a zamraziť.

Čo je ale úplne najdôležitejšie a čomu sa ani najzdravší jedálniček nevyrovná? Vašej priazni a náklonnosti. Navštevujte svojich blízkych ako často to len ide. Neodkladajte návštevu “na neskôr”, pretože nikdy neviete, čo môže prísť. Dlhovekosti sa človek môže dočkať iba vtedy, ak je šťastný!
 

Podobné články
fanky-servirovane-na-hlinenom-tanieri
View Post
  • Príbeh pečiva

Pečivo v regiónoch: Fánky

  • 31. decembra 2024
chlebovy-bochnik-kysnuci-v-osatke
View Post
  • Príbeh pečiva

Ošatka na chlieb: prečo ju používať a ako vybrať tú správnu?

  • 28. novembra 2024
vianocka-na-stole-ozdobenom-susenym-ovocim
View Post
  • Príbeh pečiva

Voňavá jemná vianočka – poznáte jej históriu a pôvod?

  • 21. novembra 2024
tapiokova-placka-s-kavou
View Post
  • Z iného cesta

Tapioka – pridáte ju do stravy?

  • 7. novembra 2024
ruky-posypane-mukou-pri-priprave-cesta
View Post
  • Príbeh pečiva

Tradície v pečení, ktoré sa zachovali dodnes

  • 4. novembra 2024
View Post
  • Príbeh pečiva

Ako založiť a živiť zdravý ražný kvások

  • 17. októbra 2024

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Najnovšie články
  • fanky-servirovane-na-hlinenom-tanieri
    Pečivo v regiónoch: Fánky
    • 31. decembra 2024
  • chlebovy-bochnik-kysnuci-v-osatke
    Ošatka na chlieb: prečo ju používať a ako vybrať tú správnu?
    • 28. novembra 2024
  • vianocka-na-stole-ozdobenom-susenym-ovocim
    Voňavá jemná vianočka – poznáte jej históriu a pôvod?
    • 21. novembra 2024
  • tapiokova-placka-s-kavou
    Tapioka – pridáte ju do stravy?
    • 7. novembra 2024
  • ruky-posypane-mukou-pri-priprave-cesta
    Tradície v pečení, ktoré sa zachovali dodnes
    • 4. novembra 2024
Sledujte nás
Témy
alergia na potraviny burger celiakia cestujeme Chlieb diéty infografika kurkuma kváskovanie múka pečenie Pečivo potravinová intolerancia Príbeh pečiva príjem potravy recept sendvič seriál sladká kuchyňa slovenské pečivo stravovanie Tipy Zvyky a tradície
Magazín Penam
  • Newsletter
  • Ochrana osobných údajov
  • Nastavenie súkromia
© 2025 PENAM SLOVAKIA, a.s. | Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.

Súhlasíte s používaním cookies?
Táto webová stránka využíva súbory cookies na účely poskytnutia optimálneho používateľského zážitku a umožnenie analýzy návštevnosti. Viac o ich použití, nastaveniach a vašich právach sa dočítate na stránke Nastavenie súkromia.
Funkčné Vždy aktívny
Relačné a perzistentné cookies potrebné pre správne fungovanie portálu a uloženie nastavení o rozsahu použitia súborov cookies a ochrane osobných údajov.
Preferenčné
Preferenčné súbory cookies umožňujú internetovej stránke si zapamätať napríklad vašu predvoľbu zobrazovania vyskakovacích okien, formulárov, ankiet a pod. a prispôsobiť daným preferenciám svoje správanie.
Štatistické
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Štatistické súbory cookies umožňujú tvorbu anonymných štatistík o aktivite, demografických údajoch, interakciách s webovou stránkou a analýzu návštev webovej stránky anonymnými vizualizáciami správania.
Marketingové
Zámerom marketingových cookies je zobrazovať návštevníkom personalizované reklamy, ktoré sú relevantné, pútavé a tým cennejšie pre vydavateľov a inzerentov tretích strán.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Prispôsobiť
{title} {title} {title}