Poriadne raňajky – základ celého dňa. Múdrosť našich rodičov, babičiek, teda všetkých dospelých, ktorým sa niekedy stalo, že sa ráno nestihli najesť, a potom toho celý deň ľutovali. Máme pre vás tip na skutočne výdatné slovenské raňajky, a to v sladkej i slanej verzii.
Domáca paštéta z kuracej pečene s chlebom
To sú raňajky alebo desiata, ktoré vás rozhodne zasýtia. Poďme sa pozrieť, ako si ich pripraviť.
Čo budete potrebovať?
- 200 g mletého bravčového mäsa
- 650 g kuracej pečene
- 200 g slaniny
- 2 červenej cibule
- 6 strúčikov cesnaku
- 250 g masla
- 200 g kačacej masti
- štipka cukru
- 4 guľôčky nového korenia
- 300 ml portského vína
- 2 vetvičky čerstvého tymianu
- soľ
- čierne korenie
Kuraciu pečeň očistite, opláchnite a nakrájajte na kúsky. Na panvici rozohrejte kačaciu masť, na ktorej orestujte najprv mleté bravčové mäso, a potom aj kuraciu pečeň a nakrájanú slaninu. Po orestovaní pridajte nahrubo nakrájanú červenú cibuľu, najemno pretlačený a nasekaný cesnak a vetvičky tymianu.
Osoľte, okoreňte, pridajte nové korenie, podľa potreby oslaďte a nechajte dusiť približne 10 minút. Podusenú zmes nechajte vychladnúť, odstráňte nové korenie a celú zmes rozmixujte tyčovým mixérom, a to spoločne so zmäknutým maslom. Potom už len stačí natrieť na čerstvý domáci chlieb a môžete podávať!
Sladké slovenské raňajky
Ak si potrpíte na sladký štart dňa, opäť bude hrať veľkú úlohu domáci nadýchaný chrumkavý chlieb, ale tentoraz natretý maslom a medom. Odporúčame maslo pred konzumovaním na chvíľu vybrať z chladničky, aby sa lepšie krájalo na plátky a rozotieralo na chlieb. Množstvo a druh medu potom záleží len na tom, aké sladké dopoludnie chcete mať!
Náš tip: vyšľahajte maslo s medom do nadýchanej peny a dajte svojim raňajkám nový rozmer.