Chrumkavý, mäkký nadýchaný biely rožok – tiež sa vám už zbiehajú sliny? Poďme sa pozrieť, ako si ich upiecť doma – nie je to nič ťažké!
Čo budete potrebovať?
Zvládli ste francúzske bagety a domáci chlieb? Rožky zvládnete tiež, nebojte. Opäť sa jedná o cesto pripravované z kvasníc, takže sa nemusíte báť, že ste nesprávne prikŕmili kvások, dali ste do cesta veľa alebo málo vody a podobne.
- 1 kg hladkej múky
- 300 ml mlieka
- 300 ml vody
- 100 ml rastlinného oleja
- 1 kocku droždia
- 1 lyžicu soli
- 1 lyžičku cukru (kryštál)
- 1 vajce – na potretie rožkov pred pečením
Pripravte si základ – kvások z droždia. Ohrejte trochu mlieka, pridajte lyžicu cukru, lyžicu soli a droždia. Medzitým, čo “kvások” koná svoje dielo, dajte do misky ostatné suroviny. Až vám “kvások” vykysne, pridajte ho do misky k ostatným ingredienciám. Vypracujte hladké nelepivé cesto, ktoré tiež necháte vykysnúť niekoľko hodín. Až bude cesto zhruba dvojnásobné, rozdeľte ho na 32 rovnakých častí.
Z každej časti rozvaľkajte trojuholník, ktorý zo širšej časti zrolujte (ak chcete matematický popis – začnite rolovať preponu trojuholníka smerom k jej náprotivnému vrcholu 😊). Vytvarované rožky nechajte cca 20 minút odpočinúť, potrite vajcom a upečte dozlatista (220 °C a 10 minút by malo stačiť).