Magazín Penam
  • Príbeh pečiva
  • Z iného cesta
  • Zaujímavosti
  • Newsletter
penam.sk
Magazín Penam

Všetko zo sveta pečiva na jednom mieste

Magazín Penam
  • Príbeh pečiva
  • Z iného cesta
  • Zaujímavosti
  • Viac
    • Newsletter
  • Príbeh pečiva

Najobľúbenejší český a slovenský múčnik. Ktorý to je?

  • 15. februára 2021
Apple strudel with raisins and walnuts served with a scoop of vanilla ice cream on a blue plate on a light background.; Shutterstock ID 668516401; Purchase Order: –

Po výbornom obede by mala nasledovať sladká bodka. To už vraveli naše múdre babičky, ktoré mali vždy v zálohe nejakú tú maškrtu. Na ktoré sladké pečivo alebo múčnik si potrpíte a ktorý majú radi naši českí susedia?

Slovenský krémeš

Krémeš sa skladá z pudingového krému a dvoch medových plátov, ktoré možno nahradiť lístkovým cestom. Ak sa chcete pustiť do naozaj poctivých krémešov, dajte si prácu s ručnou prípravou medových plátov.

Čo budete potrebovať k príprave cesta?

  • 280 g hladkej múky Penam
  • 100 g práškového cukru
  • 1 lyžičku prášku do pečiva
  • 50 g rozpusteného vychladeného masla
  • 2 vajíčka
  • 1 lyžicu rumu
  • 1 lyžicu medu
  • štipku soli

Do väčšej misy príde hladká múka, soľ a lyžička prášku do pečiva – to všetko premiešajte. Pridajte práškový cukor, vajcia, rum, med, rozpustené maslo a vypracujte hladké cesto, ktoré sa nebude lepiť. Cesto vložte do igelitového vrecka a dajte odpočívať do chladničky.

Medzitým si pripravte pudingový krém:

  • 1 l mlieka
  • 3 vanilkové pudingy
  • 250 g masla
  • 4 žĺtky
  • 150 g krupicového cukru
  • 2 smotany na šľahanie (40%) -> ak chcete väčšiu vrstvu šľahačky, použite 3 smotany
  • práškový cukor na posypanie

Z litra mlieka odlejte približne 2 dcl bokom do nádobky. Do 2 dcl rozmiešajte 3 vrecká vanilkového pudingu, kryštálový cukor a celú zmes odložte. Do hrnca nalejte zvyšnú časť mlieka, pridajte 4 žĺtky, zamiešajte a tesne pred bodom varu prilejte zmes mlieka, pudingu a cukru. Miešajte dovtedy, kým nevznikne hustý krém. Ten potom odstavte a zakryte hrniec potravinárskou fóliou.

Pečenie a sladké finále

Potom sa môžete vrátiť k cestu – rozdeľte ho na dve časti a z každej z nich vyvaľkajte plát  veľkosti plechu. Plech ale otočte hore dnom, a práve na jeho dne z vonkajšej strany budete piecť. Plech teda vymastite maslom a posypte múkou. Potom na neho položte plát rozvaľkaného cesta a upečte vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C. To isté urobte aj s druhým plátom rozvaľkaného cesta. Po dopečení nechajte pláty postupne chladnúť a medzitým dokončite prípravy krému.

Do vychladnutého pudingu zašľaháme zmäknuté maslo, ktoré musí mať rovnakú teplotu ako puding, inak by sa mohol krém zraziť. Na medový plát rovnomerne rozotrite puding, pridajte z 2 smotán vyšľahaný krém a jemne rozotrite stierkou. Prikryte druhým plátom cesta a vložte do chladničky. Druhý deň stačí poprášiť práškovým cukrom a môžete podávať!

Česká jablčná štrúdľa

Lístkové cesto vyvaľkajte na dva tenké pláty, následne prichádza na rad strúhanka, ktorou pláty jemne posypte. Potom si nastrúhajte jablká a zmiešajte ich s hrozienkami a vlašskými orechmi. Ak sú jablká príliš kyslé, posypte ich vanilkovým cukrom. Ak sú naopak príliš sladké, posypte ich trochou kyseliny citrónovej. Nezabudnite pridať škoricu.

Polovicu jablkovej zmesi položte na jeden vyvaľkaný plát lístkového cesta. Druhú polovicu potom položte na druhý plát. Jablčnú zmes na dlhšej strane prikryte cestom tak, aby sa strany cesta prekrývali. Cesto na kratších stranách štrúdle preložte tak, aby zmes nevytiekla.

Hotové dve „nohavice“ štrúdle potrite rozšľahaným vajíčkom a pečte v predhriatej rúre na 200 °C asi 20 minút.

Tip: Ak radi maškrtíte a pečiete, pozrite sa aj na ďalší nami osvedčený recept, a to na obľúbený slovenský múčnik makovník.

Podobné články
fanky-servirovane-na-hlinenom-tanieri
View Post
  • Príbeh pečiva

Pečivo v regiónoch: Fánky

  • 31. decembra 2024
chlebovy-bochnik-kysnuci-v-osatke
View Post
  • Príbeh pečiva

Ošatka na chlieb: prečo ju používať a ako vybrať tú správnu?

  • 28. novembra 2024
vianocka-na-stole-ozdobenom-susenym-ovocim
View Post
  • Príbeh pečiva

Voňavá jemná vianočka – poznáte jej históriu a pôvod?

  • 21. novembra 2024
tapiokova-placka-s-kavou
View Post
  • Z iného cesta

Tapioka – pridáte ju do stravy?

  • 7. novembra 2024
ruky-posypane-mukou-pri-priprave-cesta
View Post
  • Príbeh pečiva

Tradície v pečení, ktoré sa zachovali dodnes

  • 4. novembra 2024
View Post
  • Príbeh pečiva

Ako založiť a živiť zdravý ražný kvások

  • 17. októbra 2024

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Najnovšie články
  • fanky-servirovane-na-hlinenom-tanieri
    Pečivo v regiónoch: Fánky
    • 31. decembra 2024
  • chlebovy-bochnik-kysnuci-v-osatke
    Ošatka na chlieb: prečo ju používať a ako vybrať tú správnu?
    • 28. novembra 2024
  • vianocka-na-stole-ozdobenom-susenym-ovocim
    Voňavá jemná vianočka – poznáte jej históriu a pôvod?
    • 21. novembra 2024
  • tapiokova-placka-s-kavou
    Tapioka – pridáte ju do stravy?
    • 7. novembra 2024
  • ruky-posypane-mukou-pri-priprave-cesta
    Tradície v pečení, ktoré sa zachovali dodnes
    • 4. novembra 2024
Sledujte nás
Témy
alergia na potraviny burger celiakia cestujeme Chlieb diéty infografika kurkuma kváskovanie múka pečenie Pečivo potravinová intolerancia Príbeh pečiva príjem potravy recept sendvič seriál sladká kuchyňa slovenské pečivo stravovanie Tipy Zvyky a tradície
Magazín Penam
  • Newsletter
  • Ochrana osobných údajov
  • Nastavenie súkromia
© 2025 PENAM SLOVAKIA, a.s. | Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.

Súhlasíte s používaním cookies?
Táto webová stránka využíva súbory cookies na účely poskytnutia optimálneho používateľského zážitku a umožnenie analýzy návštevnosti. Viac o ich použití, nastaveniach a vašich právach sa dočítate na stránke Nastavenie súkromia.
Funkčné Vždy aktívny
Relačné a perzistentné cookies potrebné pre správne fungovanie portálu a uloženie nastavení o rozsahu použitia súborov cookies a ochrane osobných údajov.
Preferenčné
Preferenčné súbory cookies umožňujú internetovej stránke si zapamätať napríklad vašu predvoľbu zobrazovania vyskakovacích okien, formulárov, ankiet a pod. a prispôsobiť daným preferenciám svoje správanie.
Štatistické
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Štatistické súbory cookies umožňujú tvorbu anonymných štatistík o aktivite, demografických údajoch, interakciách s webovou stránkou a analýzu návštev webovej stránky anonymnými vizualizáciami správania.
Marketingové
Zámerom marketingových cookies je zobrazovať návštevníkom personalizované reklamy, ktoré sú relevantné, pútavé a tým cennejšie pre vydavateľov a inzerentov tretích strán.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Prispôsobiť
{title} {title} {title}