Magazín Penam
  • Príbeh pečiva
  • Z iného cesta
  • Zaujímavosti
  • Newsletter
penam.sk
Magazín Penam

Všetko zo sveta pečiva na jednom mieste

Magazín Penam
  • Príbeh pečiva
  • Z iného cesta
  • Zaujímavosti
  • Viac
    • Newsletter
  • Príbeh pečiva

Ako sa pletie vianočka?

  • 28. februára 2021
Apple strudel with raisins and walnuts served with a scoop of vanilla ice cream on a blue plate on a light background.; Shutterstock ID 668516401; Purchase Order: –

Radi pečiete rôzne sladké dobroty, ale na vianočku ste si zatiaľ netrúfali, pretože  ledva viete zapliesť vrkoč z 3 častí, nieto ešte napríklad zo 6 alebo z 8? Ukážeme si, ako na to.

Vianočka zo 6 častí

Pripravte si cesto na vianočku a rozdeľte ho na 6 rovnakých častí. Jednotlivé časti rozvaľkajte na 6 rovnako dlhých a rovnako tenkých pruhov. Na jednej strane ich konce spojte, aby ste vianočku mohli pohodlne začať pliesť. Z tej strany, kde konce nie sú spojené, si utvorte medzeru presne uprostred, v tomto prípade posuňte trochu ďalej od seba 3 ľavé a 3 pravé pruhy vianočky.

Krok 1
Prekrížte ruky tak, aby ste mali pravú ruku  nad ľavou rukou. Každou rukou uchopte krajový pruh cesta, držte ho a vráťte ruky do rovnobežnej pozície. Pruh cesta, ktorý vám zostane v pravej ruke, umiestnite na 3. miesto zľava. Pruh, ktorý máte v ľavej ruke, stále držte.

Krok 2
Pravou (voľnou) rukou chyťte pruh, ktorý sa nachádza úplne vľavo. Pretočte ho tak, aby pruh, ktorý máte v pravej ruke, ukazoval smerom hore. Pruh v ľavej  ruke umiestnite na tretie miesto sprava. Potom zase ľavou rukou chyťte pravý krajný pruh a pokračujte zrkadlovo v rovnakom duchu.

Vianočka zo 4 i z 8 častí

Pokiaľ sa rozhodnete upliesť vianočku z menej alebo naopak z viacerých častí, nemusíte sa toho báť. Princíp je stále rovnaký. Rozdiel je len v tom, že po prekrížení pruhov vždy jeden umiestňujete na 2. alebo na 4. miesto sprava alebo zľava.

Posuňte svoje pekárske schopnosti ďalej. Pletenie vianočky nie je jadrová fyzika. Podľa návodu to zvládnete, aj keď nie ste práve umelci!

Podobné články
fanky-servirovane-na-hlinenom-tanieri
View Post
  • Príbeh pečiva

Pečivo v regiónoch: Fánky

  • 31. decembra 2024
chlebovy-bochnik-kysnuci-v-osatke
View Post
  • Príbeh pečiva

Ošatka na chlieb: prečo ju používať a ako vybrať tú správnu?

  • 28. novembra 2024
vianocka-na-stole-ozdobenom-susenym-ovocim
View Post
  • Príbeh pečiva

Voňavá jemná vianočka – poznáte jej históriu a pôvod?

  • 21. novembra 2024
tapiokova-placka-s-kavou
View Post
  • Z iného cesta

Tapioka – pridáte ju do stravy?

  • 7. novembra 2024
ruky-posypane-mukou-pri-priprave-cesta
View Post
  • Príbeh pečiva

Tradície v pečení, ktoré sa zachovali dodnes

  • 4. novembra 2024
View Post
  • Príbeh pečiva

Ako založiť a živiť zdravý ražný kvások

  • 17. októbra 2024

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Najnovšie články
  • fanky-servirovane-na-hlinenom-tanieri
    Pečivo v regiónoch: Fánky
    • 31. decembra 2024
  • chlebovy-bochnik-kysnuci-v-osatke
    Ošatka na chlieb: prečo ju používať a ako vybrať tú správnu?
    • 28. novembra 2024
  • vianocka-na-stole-ozdobenom-susenym-ovocim
    Voňavá jemná vianočka – poznáte jej históriu a pôvod?
    • 21. novembra 2024
  • tapiokova-placka-s-kavou
    Tapioka – pridáte ju do stravy?
    • 7. novembra 2024
  • ruky-posypane-mukou-pri-priprave-cesta
    Tradície v pečení, ktoré sa zachovali dodnes
    • 4. novembra 2024
Sledujte nás
Témy
alergia na potraviny burger celiakia cestujeme Chlieb diéty infografika kurkuma kváskovanie múka pečenie Pečivo potravinová intolerancia Príbeh pečiva príjem potravy recept sendvič seriál sladká kuchyňa slovenské pečivo stravovanie Tipy Zvyky a tradície
Magazín Penam
  • Newsletter
  • Ochrana osobných údajov
  • Nastavenie súkromia
© 2025 PENAM SLOVAKIA, a.s. | Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.

Súhlasíte s používaním cookies?
Táto webová stránka využíva súbory cookies na účely poskytnutia optimálneho používateľského zážitku a umožnenie analýzy návštevnosti. Viac o ich použití, nastaveniach a vašich právach sa dočítate na stránke Nastavenie súkromia.
Funkčné Vždy aktívny
Relačné a perzistentné cookies potrebné pre správne fungovanie portálu a uloženie nastavení o rozsahu použitia súborov cookies a ochrane osobných údajov.
Preferenčné
Preferenčné súbory cookies umožňujú internetovej stránke si zapamätať napríklad vašu predvoľbu zobrazovania vyskakovacích okien, formulárov, ankiet a pod. a prispôsobiť daným preferenciám svoje správanie.
Štatistické
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Štatistické súbory cookies umožňujú tvorbu anonymných štatistík o aktivite, demografických údajoch, interakciách s webovou stránkou a analýzu návštev webovej stránky anonymnými vizualizáciami správania.
Marketingové
Zámerom marketingových cookies je zobrazovať návštevníkom personalizované reklamy, ktoré sú relevantné, pútavé a tým cennejšie pre vydavateľov a inzerentov tretích strán.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Prispôsobiť
{title} {title} {title}